Para Kazanma

Maksatlarına Nazaran Finansal Tahlil Çeşitleri Nelerdir?

İşletmelerin performanslarını, projelerin performanslarını, bütçelerin performanslarını ve öbür tüm finans kurumlarının performanslarını kıymetlendirilmesi sürecine Finansal Analiz denir. Maksatlarına nazaran finansal tahlil tipleri, kendi içerisinde 3 ana kümeye ayrılır. Bunlar;

*Yönetim tahlili, maksatlarına nazaran finansal tahlil cinslerinden biridir.

*Yatırım tahlili, bu finansal tahlil çeşitleri ortasında yer alır.

*Kredi tahlili, kelam konusu olan finansal tahlil tipleri ortasında yer almaktadır.

Yönetim Tahlili Nedir?

İşletmeler tarafından belirlenen gayelere ulaşılıp ulaşılmadığını belirlemek emeli ile yapılan finansal tahlil çeşidine Yönetim Analizi denir. İdare tahlili, kelam konusu olan işletmelerin bünyesinde çalışan üst seviye yöneticilerin istekleri doğrultusunda yapılan bir finansal tahlil çeşididir.

İşletmelerde İdare Tahlili Yapmanın Avantajları Nelerdir?

İşletmelerde idare tahlili yapmanın avantajları, kendi içerisinde 7 ana kümeye ayrılır. Bunlar;

*Söz konusu olan işletmelerde yapılan faaliyetlerin muvaffakiyetlerinin ölçülmesine imkan sağlayan bir tahlil çeşidi olması, işletmelerde idare tahlili yapmanın avantajlarından biridir.

*Söz konusu olan işletmeler tarafından belirlenen amaçlara ulaşılıp ulaşılmadığının belirlenmesine imkan sağlayan bir tahlil çeşidi olması, bu finansal tahlil tipini yapmanın avantajları ortasında yer alır.

*Söz konusu olan işletmelerde yapılan faaliyetlerin sonucunda elde edilen olumsuz sonuçların nedenlerinin araştırılmasına imkan sağlayan bir tahlil çeşidi olması, kelam konusu olan finansal tahlil tipini yapmanın avantajları ortasında yer almaktadır.

*Söz konusu olan işletmelerin geleceğe dair daha kolay kararlar alınmasına imkan sağlayan bir tahlil tipi olması, işletmelerde idare tahlili yapmanın avantajlarından biridir.

*Söz konusu olan işletmeler tarafından uygulanan üretim siyasetlerinin geliştirilmesine imkan sağlayan bir tahlil tipi olması, bu finansal tahlil tipini yapmanın avantajları ortasında yer alır.

*Söz konusu olan işletmelerin verimlilik oranlarının artırılmasına imkan sağlayan bir tahlil çeşidi olması, kelam konusu olan finansal tahlil çeşidini yapmanın avantajları ortasında yer almaktadır.

*Söz konusu olan işletmelerin kârlılık oranlarının artırılmasına imkan sağlayan bir tahlil tipi olması, işletmelerde idare tahlili yapmanın avantajlarından biridir.

Yatırım Tahlili Nedir?

İşletmelere ortak olan şahıslar tarafından yapılan yahut işletmelere ortak olmayı düşünen şahıslar tarafından yapılan finansal tahlil tipine Yatırım Analizi denir. Yatırım tahlili yapmanın temel emeli; kelam konusu olan işletmelerin gelecek devirlerdeki başarma gücünü belirlemektir.

Kredi Tahlili Nedir?

İşletmelere kredi vermek isteyen kurumlar ve finans kuruluşları tarafından yapılan finansal tahlil çeşidine Kredi Analizi denir.

İşletmelerde Kredi Tahlili Yapmanın Avantajları Nelerdir?

İşletmelerde kredi tahlili yapmanın avantajları, kendi içerisinde 2 ana kümeye ayrılır. Bunlar;

*Söz konusu olan işletmelerin likidite gücünün belirlenmesine imkan sağlayan bir tahlil tipi olması, işletmelerde kredi tahlili yapmanın avantajlarından biridir.

*Söz konusu olan işletmelere ilişkin olan kısa vadeli borçları ödeyebilme yeteneğinin saptanabilmesine imkan sağlayan bir tahlil çeşidi olması, bu finansal tahlil tipini yapmanın avantajları ortasında yer alır.

Kredi Tahlili Kuralları Nelerdir?

Kredi tahlili kuralları, kendi içerisinde 5 ana kümeye ayrılır. Bunlar;

*Karakter kuralı, kredi tahlili kurallarından biridir.

*Kapasite kuralı, bu tahlil cinsinin kuralları ortasında yer alır.

*Kefil kuralı, kelam konusu olan tahlil cinsinin kuralları ortasında yer almaktadır.

*Kapital kuralı, kredi tahlili kurallarından biridir.

*Kazanç kuralı, bu tahlil tipinin kuralları ortasında yer alır.

Karakter Kuralı Nedir?

Kredi talebinde bulunan işletmelerin hem emniyetli olmaları gerektiğini hem de dürüst olmaları gerektiğini söz eden kredi tahlili kuralına Karakter Kuralı denir. Karakter kuralı, kelam konusu olan işletmeler hakkında bilgi veren bir kredi tahlili kuralıdır.

  • Kapasite Kuralı Nedir?

Kredi talebinde bulunan işletmeler tarafından alınan kredilerin geri ödenmesi sırasında meselelerin olup olmayacağını tabir eden kredi tahlili kuralına Kapasite Kuralı denir.

  • Kefil Kuralı Nedir?

Kredi talebinde bulunan işletmelere kefil olacak olan şahısların olup olmadığını söz eden kredi tahlili kuralına Kefil Kuralı denir. Kelam konusu olan kredi tahlili kuralının öbür ismine Kefalet Kuralı denir.

  • Kapital Kuralı Nedir?

Kredi talebinde bulunan işletmelerin kâfi seviyede sermaye ölçülerine sahip olmaları gerektiğini tabir eden kredi tahlili kuralına Kapital Kuralı denir. Kelam konusu olan kredi tahlili kuralının öbür ismine Sermaye Kuralı denir.

  • Kazanç Kuralı Nedir?

Kredi talebinde bulunan işletmelerin faaliyetlerini gerçekleştirebilmek hedefi ile ekonomik manada çıkar elde etmeleri gerektiğini tabir eden kredi tahlili kuralına Kazanç Kuralı denir. Kelam konusu olan kredi tahlili kuralının öteki ismine Koşul Kuralı denir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu